Tekst ja foto Gabriel Nilsson, Dalarnas Tidning. Tisdag 23. nov. 2021. aasta.

Långshytteföretaget kavatseb jätkuvalt kasvada

LÅNGSHYTTAN. Materjalipuuduse ja hüppeliselt tõusvate hindade kombinatsioon on praegu paljude ettevõtete jaoks probleemiks. LSAB pole erand, kuid vaatamata globaalsele olukorrale on ettevõttel suured plaanid kasvu jätkamiseks. Svinöhedis, kunagises aidas, toodab ja parandab LSAB Långshyttans Slipservice puidutöötlemistööriistu. Seda on tehtud rohkem kui 40 aastat. Klientideks on peamiselt saeveskid ja höövlid. Viimased kümme aastat on Långshytteföretaget kuulunud rahastaja Gustaf Douglase investeerimisfirmale Latour.

Kuigi ettevõte on täna rahvusvaheline ja tegutseb viies riigis, on LSAB Sverige Försäljning AB tegevjuhi Martin Anderssoni sõnul Långshyttanil siiski oluline roll suuremates kasvuplaanides. – Meil on omanik, kes soovib tööstust laiendada ja arendada. Lähtepositsiooniga Långshyttanis ja siin eksisteeriva traditsiooniga tahame maailma vallutada, ütleb ta. LSAB kontserni kuuluvas Wood Solutionsi ärivaldkonnas töötab 200 töötajat ja käive on veidi üle 250 miljoni Rootsi krooni aastas. Långshyttanis asuvas LSAB-is töötab praegu umbes 30 inimest. Kuid see võib muutuda. – Tõenäoliselt ei kasva töötajate arv seoses müügiga täiesti lineaarselt, kuid kui tahame plaanipäraselt kasvada, on meil loomulikult vaja kasvada ka personali poolel.

Kõik uued teenused siiski tootmisse ei jõua. – Otsime eelkõige ressursse, mis on teadmised tehnilisest müügist, digiteerimisest, ärisüsteemidest ja sellistest tükkidest, aga ka tootmises vajame rohkem. Pandeemia on mõjutanud paljusid tööstusharusid. Puidutööstus pole erand.

Pikad tarneajad ja üha suurenev materjalide nappus on paljudele ettevõtetele praegu tavalised. – Varem sõlmisime pikad lepingud stabiilsete tingimustega. Nüüd pole see võimalik. Midagi, mille tarneaeg oli varem paar nädalat, võtab nüüd kuus kuud. Mis varem maksis 10 Rootsi krooni, maksab täna 40 Rootsi krooni. Objektijuht Andreas Gustafsson lisab: – Kui peaksime ostma uue masina, oli tarneaeg kuus kuud varem. Täna on see 14. Järgmiseks aastaks tehtud investeeringutel ei ole järgmisel aastal aega tulla. Minu suurim hirm, kui see võistlus algas, oli, et toorainet napib, aga meil on seal päris hästi läinud.

Vaatamata maailmaolukorrale näevad mõlemad LSAB-ile helget tulevikku. Trend on selge. Üha rohkem hooneid ja kinnistuid ehitatakse puidust. Selle peamiseks põhjuseks on suurenenud nõudmised jätkusuutlikkusele. – Rootsi saeveskid on rohelise ülemineku väga oluline osa, ütleb Martin Andersson. Üha kasvav digitaliseerumine on veel üks põhjus, miks duo tuleviku suhtes optimistlik on. – Oleme oma klientidele tootmisandmete tootmisel juba valdkonna liider. Kuid meil on suurepärased võimalused seal rohkem kasvada. Praegu töötavad meie juures digitaliseerimise osaga vähesed. Tulevikus see nii ei ole, ütleb Martin Andersson.